I dagarna fyller HMB 25 år och har vuxit med lönsamhet från 10 till 300 anställda och en omsättning på 1,3 miljarder (2018). HMB bygger i Stockholm, Mälardalen, Dalarna, Västmanland, Uppland och Gästrikland och har just nu 1 500 lägenheter i produktion. Man bygger också skolor, industrilokaler och kontor m.m.

Många är bekymrade över att kostnaden för nyproducerade bostäder ökar kraftigt[1] och att bostadsbyggande minskar. Men HMB har fullt upp de närmaste åren.

Hemligheten bakom framgången är att man aldrig övergivit det traditionella byggandet, där varje byggnad kan utformas efter beställarens önskemål och smälta in i den omgivande miljön.

- Traditionellt byggande har blivit en spetskompetens, säger Krister Karlsson, vd för HMB. Jag är rädd att man i framtiden kommer att tycka att dagens prefab-områden inte är bättre än miljonprogrammet.

HMB har uteslutande egna yrkeskunniga medarbetare inom trä och betong, vilket är a och o för att kunna bygga hantverksmässigt, i stället för att montera moduler. Många stannar länge och tar med sig erfarenheten från bygge till bygge.

- Vår filosofi är att det är tillåtet att göra fel om man lär sig av det. Den inställningen gör att våra medarbetare fortsätter att växa hos oss och kan utvecklas i nya roller. Men vi behöver rekrytera ännu fler, säger Krister Karlsson.

I januari blev norska AF Gruppen huvudägare i HMB. AF Gruppen är Nordens i särklass mest lönsamma byggföretag. HMB fortsätter driva bolaget på samma framgångsrika sätt som tidigare, men nu med AF Gruppen i ryggen. Ett bra sätt att fira 25-årsjubileet!

På onsdag, 15 maj, presenteras AF Gruppens rapport för första kvartalet 2019.

 

[1] https://www.sabo.se/sabo-slar-larm-byggpriserna-har-okat-48-procent-pa-tre-ar/

 

Tre milstolpar i HMB:s historia

1996: Ett stort och utmanande projekt i Gävle, Fjärran Höjderbadet, blev startskottet för HMB:s expansion.

2003: Ägandet i HMB spreds till ett flertal ägare, alla aktiva i bolaget. Idag är en tredjedel av alla medarbetare aktieägare.

2019: 25 år som byggentreprenör och samgående med AF Gruppen, som ger HMB en organisation och struktur som motsvarar bolagets stora tillväxt.