Hopp til hovedinnhold
AF Gruppen

Kompetens som tar AF in i framtiden

– På tiden!

AF skal bidra till att lösa vår tids stora miljö- och samhällsutmaningar. Nu ska koncernens miljöarbete organiseras under en ledare. Den 1 februari började Anastasia Wraa som AF Gruppens första miljöchef. 

– Det är på tiden att tjänsten inrättas, säger Anastasia. 

– Myndigheter och politiker, beställare, slutkunder, finansiella institutioner, studenter, familjemedlemmar och våra medarbetare förväntar sig att ett så stort och samhällsviktigt företag som AF Gruppen tar tydlig ställning till sin påverkan på klimat och miljö, och visar solidaritet och handlingskraft för att stoppa klimatförändringarna. Rent praktisk betyder det att vi måste kunna visa att vi har intern kompetens och referensprojekt för att få nya kontrakt, och vi måste ta fram och utveckla miljö- och klimattjänster för att fortsätta vara relevanta, säger den nya miljöchefen. 

Vill skapa klimatforum

Anastasia kommer från jobbet som BREEAM-ansvarig i AF Bygg Oslo. Här hade hon ansvaret för att byggprojekt uppnår den miljöcertifiering som är definierad av byggherren. Som miljöchef kommer hon endast att arbeta på koncernnivå. Hennes närmaste chef blir HMS-direktör Olav Aune.

– Jag tycker att det är en väldigt bra lösning. HMS-satsningen i AF Gruppen är väldigt lyckad, och de har skapat ett bra system. Om vi klarar att bygga något motsvarande för klimat och miljö så blir det bra, Jag har mycket att lära av dem, säger Anastasia. 

– Vad går jobbet ut på? 

– Det är en bra fråga, för det är en nyinrättad tjänst. En av sakerna som gör att det uppstod behov av en miljöchef är att vi har formulerat  en ny klimat- och miljöstrategi. Min huvuduppgift blir att hjälpa våra enheter med att anpassa sin strategi till driften och utarbeta handlingsplaner. Rätt och slätt stötta enheterna och hjälpa till att bygga kunskap och system, bygga nätverk och skapa ett forum där man kan prata miljö och klimat, dela kunskap och erfarenheter och inspirera varandra på tvären i AF Gruppen. 

- Gläder mig

HMS-direktör Olav Aune säger att Anastasia kommer att få en central roll i arbetet med att dra nytta av all miljökompetens som finns och det miljöarbete som bedrivs i enheterna i AF-familjen. 

– Till att börja med blir det särskilt viktigt för miljöchefen att sätta riktningen och stödja enheternas arbete med den nya klimat- och miljöstrategin, säger Olav. 

– Anastasia är kompetent och klarar att sätta specialistkunnandet effektivt i ett AF-sammanhang. Hon har förmåga att diskutera problemställningar på en detaljerad specialistnivå och samtidigt relatera till affärsmässiga möjligheter och visionära frågor. Jag är väldigt glad över att det är Anastasia som blir vår miljöchef och jag ser fram emot att jobba tillsammans med henne, fortsätter Olav. 

Anastasia Wraa har en kandidatexamen i byggnadsteknisk analys och fastighetsekonomi, samt en master i industriell ekologi. Hun har tidigare arbetat som rådgivare inom miljöcertifiering av byggprojekt i Moskva. 2017 flyttade Anastasia till Norge. Hon lärde sig norska och fick erbjudande om anställning på AF Bygg Oslo. 

Nödvändig kunskap

Även om AF Gruppen hittills inte har haft en dedikerad miljöchef, understryker Anastasia att enheterna har stor erfarenhet av miljöarbete. Nu blir det hennes uppgift att strukturera det på ett bra sätt. 

– Miljöinitiativ kostar pengar, och någon måste betala. Ser du att det finns en konflikt mellan att tjäna pengar och samtidigt ta miljöhänsyn?

– Absolut inte. När det finns en vilja på beställarsidan, så är det inte ett problem, utan en möjlighet. Det som gäller nu är att vi behöver kunna miljö för att vinna anbud, för att få nya uppdrag. Om vi inte kan miljö, så får vi inte nya uppdrag eller de uppdrag vi önskar, säger Anastasia, och fortsätter: 

– Dessutom finns det en oro i många branscher att den gröna omställningen kan ta jobbet från folk. Det är absolut inte sant. Den gröna omställningen kommer att skapa jobb. Vi kommer att utveckla nya tjänster och nya typer av projekt, som till exempel våra miljöparker. De är ett direkt svar på miljöutmaningar, och skapar jobb. 

Återbruk

– När du tänker på vår bransch, vad tror du kommer att prägla miljöarbetet framöver? 

– Det dominerande kravet handlar om klimatgasutsläpp, för det mest akuta problemet vi har är klimatförändringen. För att kunna hejda den, måste vi minska utsläppen av klimatgaser från alla industrier och från vår egen livsstil. Vi som är ett ganska stort och samhällsviktigt företag måste ta ställning till det, säger Anastasia.

– Det andra handlar om att vi levererar samhällsviktiga produkter som vägar och hus. Allt detta kommer vi att behöva mer av i framtiden. Men det är också väldigt resursintensivt. Det krävs otroligt mycket resurser för att kunna bygga allt det vi behöver. Resurserna är begränsade, och det måste vi jobba med på ett nytt sätt. Det kan låta otroligt, men till exempel finns det begränsade mängder sand. Vi måste tänka cirkulärt och vi måste tänka återbruk, och vi måste se till att våra projekt blir materialbanker som kan återanvändas i framtiden.