Hopp til hovedinnhold
AF Gruppen

Återbruk: Så gör du för att lyckas

Nio tips för ett lyckat återbruk

I år ska alla som bygger nytt göra en klimatdeklaration. 2027 föreslås en gräns för hur mycket växthusgaser som får släppas ut. Maxtaket finns med i ett förslag från Boverket, som även föreslår att reglerna om klimatdeklaration utökas, så att alla skeden av byggnadens livscykel och fler delar av byggnaden ska redovisas, bland annat installationer.

Återbruk kan vara ett sätt att klara det kommande maxtaket för utsläpp av växthusgaser.

Nio punkter av särskilt stor betydelse för ett lyckat återbruk.

✓ Inventeringen påvisar återbrukspotentialen

Inventeringen är ett teoretiskt återbruk baserat på valda kriterier. En utmaning är den bristande dokumentation som finns av äldre byggnader, både i samband med byggandet och vid reparationer.

✓ Inventeringskriterier – Demonterbarhet, klimatavtryck & hälsopåverkan

  • Vilka material klarar en demontering utan att skadas?
  • Vilka material ger störst klimatvinster genom återbruk?
  • Vilka material är godkända ur ett hälsoperspektiv?

✓ Beställaren ställer kraven för återbruk

Entreprenören behöver få specifika krav för återbruk i ett tidigt skede, i samband med projektering.

✓ Återbrukscontainrar för ett enklare återbruk

Organisera byggarbetsplatsen så att det blir lätt och praktiskt att sortera och förvara material som ska återbrukas. Mellanlagra på plats om möjligt, för att undvika transporter.

✓ Skala upp upcycling-processen genom ökad samverkan mellan aktörer i branschen

Hur ska komponenter demonteras, rengöras, bearbetas och förvaras på ett lönsamt sätt? I Sverige finns några mindre projekt, men ännu ingen privat aktör byggt en affär kring återbruk. Inspiration från Danmark: https://lendager.com/

✓ Effektivt återbruk genom anpassad mellanlagring

Det är dyrt att lagra produkter och det måste därför finnas ett sätt att cirkulera runt dem, så att inte lagringsplatsen blir ett slutförvar.

✓ Loggbok för dokumentation av inbyggt material

För ett effektivt framtida återbruk är det viktigt att loggbokföra allt man bygger in under hela byggnadens livslängd, och att loggandet fortsätter när byggnaden går över i förvaltning.

✓ Överkomma mentala hinder för att främja återbruk

Flera andra branscher har kunnat skapa en affär av att göra det gamla till det nya. Allt handlar om paketering. Vill du rikta dig till en medveten målgrupp, som söker en mer hållbar livsstil?

✓ Etablera storskalig marknad för att säkerställa tillgången på material

Säkerställa att materialet kan fås i större partier, så att gestaltning, systemhandlingar och bygglov baseras på den reella tillgången.

 

Källa: Arvidsson, Elin och Johansson Stagnebo, Elin: Återbruk för ett socialt hållbart byggande. En projektbaserad studie av befintliga resurser. Examensarbete inom högskoleingenjörsprogrammet Samhällsbyggnadsteknik.