Hopp til hovedinnhold
AF Gruppen

Alla bygger affären – och broarna!

Strategiarbete är vanligtvis något som ”de där uppe” sysslar med. Men idag är alla yrkesarbetare och tjänstemän i AF Bygg Syd inbjudna att bidra till målen i koncernens och bolagets affärsstrategi.

De möts för första gången över yrkes- och projektgränser för att prata om bolagets framtid och lyfta blicken från ritningar och gjutformar. Kommer det att funka?

-  Jag blev förvånad över engagemanget – och inspirerad, säger Roger Persson, vd i AF Bygg Syd. Detta visar att avståndet mellan yrkesarbetare och tjänstemän inte är så stort som man tror i branschen.

Driver företaget tillsammans

Arbetet i de blandade grupperna genererade sammanlagt 140 konkreta förslag kopplade till strategins fem fokusområden säkerhet, yrkeskunnande och ledning, kunder och leverantörer, klimat och miljö samt innovation. Vad sägs om:

  • Involvera våra underentreprenörer i säkerhetsarbetet och lära av dem
  • Bygga lag med en blandning av olika kompetenser, ålder och erfarenhet
  • Utvärdera och knyta bra leverantörer till oss
  • Planera våra transporter och lyft
  • Ha paddor med ritningar tillgängliga för yrkesarbetarna

- Den här dagen visar att samarbetet är viktigt, vi driver ju företaget framåt tillsammans, säger Viktor Svensson, platschef i projekt Toveks Bil i Stenungsund.

Självledarskap i fokus

Strategidagen i AF Bygg Syd tillkom på initiativ av HMS- och kvalitetschefen Malena Patsonen. Medarbetarnas utvärdering bekräftar det hon hoppades på: Bäst med dagen var att få jobba tillsammans och träffas över gränserna. Och så föreläsningen!

Med föreläsaren Inger Hansson kom självkännedom och självledarskap i fokus, ämnen som annars inte hör till vanligheterna i fikarummet. Hur kan vi öka trivseln och arbetsglädjen, minska stressen och ja, gnället?

- Man behöver bli bättre på att fråga vad någon annan menar och inte tolka själv. Vi är ju olika som människor, säger Viktor Svensson.

- Det var tänkvärda grejer rakt igenom, både privat och i arbetet. Man fick sig en tankeställare, berättar Mikael Augustsson, betongare som bygger bättre vattenrening på Vombverket i Veberöd.

Alla projekt väljer förbättringsområden

Mikael Augustsson bidrog också han med förbättringsidéer kopplade till affärsstrategin. På byggena ser han flera tidsjuvar och arbetsmiljöutmaningar.

- En så enkel sak som ett armeringsställ kan göra skillnad. Den färdigklippta armeringen som vi köper stämmer oftast inte, och vi får ligga på marken för att fixa till det.

- Även tunga lyft kan undvikas. Ofta bär vi tungt för att vi inte fått ihop planeringen av kranbilen. En fast kran vore att föredra.

Idéer och förslag från dagen ligger till grund för ett antal områden som AF Bygg Syd ska jobba aktivt med direkt i projekten, under 2022 och framåt. Platscheferna väljer vad de vill ta med sig och fokusera på tillsammans med sina medarbetare.

- Det blir väldigt viktigt att synliggöra det som sker, säger Malena Patsonen. Vi ska göra kvartalsvis uppföljningar så att vi kan inspirera varandra med våra erfarenheter och resultat.