Hopp til hovedinnhold
AF Gruppen

Energismart fasad i återvunnen aluminium

En åskblå byggnad reser sig mot himlen. Stena Fastigheters nybyggda kontorshus Stuveriet består av en högdel med 16 våningar och vidsträckt utsikt över hamninloppet samt en lågdel där AF Bygg Väst byggt två extra våningsplan. Teknik och installationer är dolda i den utbuktande sargen och på taket samsas grönska med solceller som försörjer hela fastigheten med el.

Stuveriets husfasad är täckt av återvunnen aluminiumplåt, vars blå färg skiftar beroende på ljuset. De rektangulära plattorna, cirka 5 400 plåtskivor, har monterats av Kode Plåtslageri. Olika dimensioner har handfalsats på plats, på samma sätt som tak, torn och kupoler beklätts i Göteborg i hundratals år.

 

Ett utmanande och lärorikt projekt för alla involverade

Materialet som använts till Stuveriets fasad har en tjocklek på 0,8 mm. Plattornas infästning är dold, vilket skapar en tät fasad utan skruvhål.

-  Aluminium är ett levande material som förändras i skiftande temperaturer, säger Murat Sen, projektledare på Kode Plåtslageri och samarbetspartner till entreprenören AF Bygg Väst. Hänsyn måste tas till materialets förmåga att krympa och expandera, både när man tillverkar och bearbetar det samt när det monteras på fasaden. Ytterligare en aspekt är förvaring av materialet i väntan på montering.

Projektet har även behövt tänka nytt kring byggställningar efter att plattorna monterats på fasaden. Hur fäster man ställningar i en slät plåtfasad utan synliga infästningar? Det här är något som måste samordnas mellan byggentreprenör, plåtslagare, montör och konstruktör.

- Det är viktigt att projektering av den här typen av utföranden är glasklar innan upphandling av UE äger rum, säger Murat Sen. I projektet Stuveriet kompletterade vi fasaden med passbitar efter nedmontering av byggställningen.

 

En av fördelarna med aluminium är att det går utmärkt att montera ner och återvinna eller återbruka om renoveringsbehov uppstår i framtiden. Mer än 75 procent av fasadplåten utgörs av återvunnen aluminium från Hydro CIRCAL. Genom att använda skrot som efter sin livslängd förts tillbaka in i slingan via återvinning, kan koldioxidavtrycket minskas till 2,3 kilo CO2-ekvivalenter per kilo producerat aluminium. Livslängden på aluminium varierar från decennier upp till sekler.