Hopp til hovedinnhold
Västar som används under skyddsrond hos AF Anläggning Väst
AF Gruppen

Säger du "lilla stumpan"?

Byggbranschen är en av de mest mansdominerade branscherna i Sverige. Sakta men säkert gör fler kvinnor karriär inom byggindustrin, andelen har totalt ökat från 8,1 procent år 2010 till 10,1 procent år 2020. Men glappen är stora mellan yrkesområden och inom hantverksyrkena är bara 2,3 procent kvinnor år 2020 enligt SCB (RAMS), Byggföretagens statistik.

Hur är “jämställdhetstempen” på byggena idag? Vad kan ledare och kollegor göra i vardagen för att ALLA ska uppleva en välkomnande miljö? En av AF Gruppens medarbetare med stort engagemang för jämställdhet är Emmalena Örn som var den första att ta emot utmärkelsen Årets byggkvinna 2021. Med 16 års branscherfarenhet, från plåtslagare till idag biträdande produktionschef på AF Bygg Väst, har hon hunnit uppleva en hel del. Från trakasserier och machokultur, som när den var som värst fick henne att lämna byggbranschen under ett par år (!), till manliga kollegor som brinner för att få kvinnor att trivas i byggbranschen.

Styrkan i att vara olika

Har byggbranschen blivit mer välkomnande för kvinnor?
– Det har blivit mer normaliserat med tjejer i branschen, man ser och lyfter fram deras styrkor. Man har märkt att stämningen blir lättare och trivsammare på arbetsplatser med större mångfald, och insett styrkan i att män och kvinnor är duktiga på olika saker. Som kvinna känner man sig mer välkommen nu och det är fler som vill börja inom bygg. Ju mer vi pratar och syns på skolor och mässor med tjejer som frontar desto bättre, säger Emmalena.

Men hon berättar också att vi fortfarande brottas med problem. Främst inom hantverksyrkena förekommer fortfarande sexism, att mötas av kukar ritade på väggarna och att bli kallad ”lilla stumpan”. Ibland inser personen själv inte problematiken med sin jargong eller tycker inte ”det är så farligt”. Det fungerar inte att bara se till sina egna värderingar och vad man själv tycker är okej, det handlar om att se allt i ett större perspektiv och skapa det klimat och rykte vi vill hela branschen ska ha, förklarar hon och påpekar att det är ledarskapet som sätter kulturen.

– Många gånger måste vi fortfarande hävda oss, bevisa att vi kan för att få samma respekt som männen, vilket är krävande och frustrerande men detta gör dig även starkare, säger Emmalena.

Vad hindrar fler kvinnor att satsa på byggbranschen 2023?
– Vi har alltid fått höra att det är tungt, männens bransch och vi ser fortfarande väldigt sällan en kvinnlig rörläggare att inspireras av! Men barnen som går i skolan idag får med sig ett öppnare förhållningssätt kring normer och jag tror det kommer ske en drastisk förändring med kommande generationer.

Emmalenas tips för ett mer inkluderande klimat:

  • Var ihärdig, öppen och ta tag i incidenter.
  • Tänk på att ansvaret ligger hos dig, på hur mottagaren reagerar på dina ord.
  • Avsätt tid till jämställdhet och arbetsmiljöarbetet som en rutin i arbetet. Vid arbetstoppar kommer jämställdhetsarbetet ofta i skymundan.
  • Visa kvinnliga förebilder inom alla yrkesområden ute bland unga.
  • Förändring tar tid. Förändring tar emot ibland. Det är ett levande bygge som måste pågå hela tiden.