Hopp til hovedinnhold
Bygg, Anläggning

Systematik som syns på sista raden

Förebygger risker

Inget byggprojekt är det andra likt. Går det ändå att se runt hörnen och förebygga risker? Svaret kan vara ledningssystem enligt ISO-standard, som säkrar risker och skapar möjligheter.

- Utfallet av ett verksamhetssystem är en funktion av vad man puttar in i det. Ju större engagemang från ledning och anställda och ju fler förslag som kommer upp till ytan, desto bättre resultat kan vi uppnå, säger Eva Johansson, HMS-chef på AF Bygg Göteborg. Det är något vackert över det när man får till det!

Både AF Bygg Göteborg och Kanonaden har nyligen låtit certifiera sina verksamheter. Varför?

- I det långa loppet handlar det om pengar, att jobba effektivt och säkert. Vi måste också vara redo för beställarnas allt högre krav. Ett gott rykte kan ge oss fler uppdrag, säger Eva.

- Certifieringen är ett kvitto på att vi i våra processer har ett systematiskt arbetssätt där vi löpande arbetar med förbättringar. Som AF-bolag måste vi hålla en hög nivå samtidigt som vi växer snabbt, säger Mikael Jonasson, kvalitetschef på Kanonaden, som vuxit fem gånger i storlek sedan starten 2010 och nu omsätter 1,2 miljarder kronor.

Ska vara enkelt och skapa nytta

Certifieringen har genomförts tillsammans med certifieringsorganen A3CERT respektive RISE. Man har bland annat gjort ett stort antal projektronder för att se vilken nivå verksamheten ligger på idag, stämt av rutiner och processer mot kraven och justerat när det varit nödvändigt. Ledningen har reviderats, mallar har genomlysts, arbetsplatser har granskats.

De tydliga strukturerna ska stödja arbetet i projekten, upplevas som enkla och skapa nytta. På Kanonaden ska en rutin vara max en sida lång och skriven på ett sätt som användaren förstår. Det långsiktiga förbättringsarbetet måste kombineras med snabbfotat agerande i vardagen, säger Mikael:

- Ringer någon från ett projekt så tar vi det på studs. Vi har ingen lång logg med förbättringsåtgärder. Är det något som berör väldigt många eller en specialistfunktion så sätter vi upp en referensgrupp.

Vill få med alla i förbättringsarbetet

Både Eva och Mikael lyfter att engagemanget och det systematiska arbetssättet måste utgå från ledningen. Kanonaden har skapat en strategisk ledningsgrupp för ett bättre samarbete mellan bolagen i gruppen och på AF Bygg Göteborg har ledningen fått förutsättningar för en tydligare styrning.

Den fulla effekten av ett strukturerat arbete med risker och möjligheter kommer dock när alla är med.

- Vi kommer fortsätta jobba med implementering och försöka engagera våra medarbetare. Hittills har ett fåtal varit med och granskat rutiner. Nu vill vi få med alla, säger Eva Johansson på AF Bygg Göteborg.

I förbättringsarbetet måste man ha en lång tidshorisont, säger Eva Johansson. Ett ledningssystem ska helst ha varit igång några år för att man ska kunna se effekten av det. Samarbetet med certifieringsorganen blir en motivator som hjälper till att hålla i, utveckla och våga tro på det.

Full fart med markarbeten och grundläggningen av Rustas nya logistikbyggnad på 55 000 kvm i Norrköping/Åby, ett av de projekt som reviderades i samband med Kanonadens ISO-certifiering.
Film: Daniel Frick.

Digitala arbetsplatsbesök

Under den treåriga certifieringsperioden ska Kanonadens alla elva affärsområden besökas och revideras minst en gång. Kanonaden gör också ett stort antal egna projektrevisioner. En nyhet är digitala ronder, något som visat sig vara framgångsrikt, särskilt i corona-tider.

- Vi gjorde digitala arbetsplatsbesök som en del av certifieringen, berättar Mikael. Inför revisionen fotograferade platscheferna bland annat projekttavlor, avstängningar och skyltar och hur man skriver in sig i projektet.

- Det var första gången för både oss och revisorn – spännande! Facit är att vi sparade både tid och pengar och hann lägga extra tid på system och framtidsplaner.