Hopp til hovedinnhold
Bygg

Positiv feedback stärker säkerhetskulturen

18 augusti: Emma Garrod klar för veckans skyddsrond på projekt Ekebäckshöjd, tillsammans med arbetsledarna Mattias Rundberg och Martin Rask.

Uppmärksamma positiva beteenden

Vi i byggbranschen gör tvärt emot det som vetenskapen sedan länge känner som den mest effektiva metoden för att påverka beteenden – att uppmärksamma medarbetare som arbetar på ett säkert sätt. Vad skulle vi uppnå om vi siktade mot att hela tiden öka andelen säkra beteenden?

- Det stärker kollegorna i projekten att få positiv feedback, säger Emma Garrod. Samtidigt måste vi förstås upptäcka avvikelserna och åtgärda dem. Alla skador kan undvikas om vi jobbar systematiskt och tillsammans.

 

App stöder god säkerhetskultur

HMS-arbetet i AF Bygg Göteborg stöds av BuildSafe, en app som förenklar ronder, rapportering, uppföljning och utvärdering. Alla involverade i byggprojektet kan rapportera in i systemet och och därmed påverka sin egen arbetsmiljö.

- Vi har fått väldigt bra feedback på BuildSafe-appen, speciellt från våra egna snickare, säger Emma Garrod. De förstår att input från dem som jobbar ute på bygget varje dag är ovärderlig.

Appen finns i mobilen och är lätt att använda, vilket har ökat rapporteringen av oönskade händelser (RUH) markant sedan verktyget togs i bruk i början av 2019.

2018 var RUH-frekvensen 3,51 händelser per årsanställd, 2019 ökade RUH till 5,45. Det kan till viss del beror på stora projekt men signalerar också en stark vilja till förbättringar. Totalt rapporterade projekten i AF Bygg Göteborg 931 oönskade händelser under 2019, händelser som kan förebyggas om man blir medveten om bakomliggande orsaker.

- Mitt mål för hösten är att få igång BuildSafe i alla projekt och få med våra underleverantörer. Jag vill också testa appen för inskrivning på arbetsplatserna, berättar Emma.

Allt på sin plats. God ordning och säkerhet vid veckans skyddsrond på projekt Ekebäckshöjd.

Alla vill ha en trygg arbetsplats, men det är lätt att något missas när flera olika aktörer samarbetar på en begränsad yta som ständigt förändras – ofta under tidspress.

- Man måste alltid tänka på att man inte är ensam på jobbet! Därför vill jag att Safetalk ska bli en naturlig del av vardagen på alla våra arbetsplatser.

Safetalk är ett enkelt och kort säkerhetsprat som tas av berörda kollegor på bygget strax innan de ska genomföra en uppgift. Ett par minuter är allt som behövs för att stanna upp och tänka till.

Vill sätta hög standard från start

Som HMS-ingenjör har Emma Garrod varierade arbetsdagar på varierande platser, precis som hon vill ha det. Hon befinner sig oftast ute i projekten och får träffa alla sina kollegor varje vecka. Hur mycket hon ska involveras i respektive projekt överenskoms med platschefen och HMS-chefen i AF Bygg Göteborg.

- Jag är gärna med ännu mer! Jag blir riktigt glad när jag hör att platsledningen vill att jag ska sitta i projektet, säger Emma, som menar att HMS-kompetensen borde vara självskriven i startmötet med underleverantörerna. Allt för att sätta standarden från start.

- Men det är inte alltid som folk i projekten är glada att se mig. Ibland får jag påpeka självklara saker som hjälm och skyddsskor, trots att det är det sista man tar av sig.

Den som inte respekterar sin och andras säkerhet kan skickas hem, men det är involvering och positiv förstärkning som ska göra skillnad i längden.

Störst risk att skadas på byggen

Arbetsmiljöverkets årliga arbetsskade- och arbetsmiljöstatistik visar att byggverksamhet är den mest riskfyllda näringsgrenen i Sverige.

De senaste tio åren har 90 människor dött på Sveriges byggarbetsplatser. 2019 registrerades totalt 36 arbetsolyckor med dödlig utgång. Tio av dessa dödsolyckor 2019 inträffade i byggprojekt.

- Jag får ont i magen när jag hör om en olycka, säger Emma Garrod. Målet är självklart att alla ska komma hem från jobbet utan skador.

Om Emma Garrod, 28

  • HMS-ingenjör, AF Bygg Göteborg.
  • Fotboll är ett starkt intresse. Har spelat i division 1 och 2 i SK Haugar i Norge.
  • Aktuella projekt: Ekebäckshöjd, Boihop Högsbo, Donnergymnasiet, ett p-hus i Kålltorp och Glasbruket i Majorna.