Finns det perfekta lyftet? I alla fall finns den perfekta proceduren. Så här vill Patrik och Stefan att det ska gå till:
Den som ansvarar för lyftet nere på marken måste vara förberedd innan kranföraren anropas. Lasten ska vara säkrad med rätt stroppar som tål tyngden och straffad så att den inte kan lossna.
- Jag måste lita på lastkopplaren till 100 procent, säger Patrik. Om jag ser en mindre erfaren lastkopplare brukar jag ropa i radion: Vad väger det?
Tydliga instruktioner är viktiga: Lasten ska från plats A till plats B. Sedan väljer kranföraren höger- eller vänstersväng, och aldrig över människor.
- Stefan, är du ledig, ropar det i radion. Jag vill ha ett lyft, ett paket gips som ligger ut mot Skånegatan vid grinden. Jag vill ha upp det till hus B.
- De behöver inte säga mer, berättar Stefan. Jag hittar dem i kameran, sänker mig ner och de säger stopp när de är nöjda med krokarna. Det perfekta lyftet är att de är med och inte vänder ryggen till innan lasten spänns. Sedan kan de gå undan och hålla säkerhetsavstånd.
Kranen lyfter och svänger. Inbromsningen startar långt före plats B. En tvärbroms är uteslutet, då skulle hela kranen och lasten stå och gunga.
Den som tar emot måste tydligt visa var lasten ska sättas ner. I regn och rusk och bländande ljus räcker inte ett litet finger som rör sig 30 meter bort.
- Jag brukar ropa: Visa vad ni vill! Det är viktigt att signalera med yviga rörelser, säger Patrik.