Hopp til hovedinnhold

Mellan byggprojekt och vinylskivor

Varje söndagskväll sätter sig Mikael Augustsson, arbetsledare på AF Bygg Syd, bakom ratten i sin skåpbil för den långa resan till byggarbetsplatsen, femtio mil bort.  Efter intensiva arbetsdagar är det på torsdagskvällen dags att vända hemåt igen. Väl hemma plockar han gärna fram sina heavy metal-vinyler, sätter på en skiva med favoritbandet Nightwish och låter musiken fylla rummet.
– Det är något speciellt med att bara få flyta iväg till musiken, säger han.

Caption

 

Mikael har arbetat inom byggbranschen sedan 1986. Trots att han egentligen hamnade där av en slump har han blivit kvar.
– Jag hade inga större planer på vad jag ville göra, men några vänner valde bygg och då hängde jag på, berättar han. 
Efter en tvåårig utbildning var han ute i arbetslivet. Något som skulle visa sig vara både utmanande och givande.

Mikael började sin resa på AF Bygg Syd, som ägs av AF Gruppen Sverige, efter en period av ovisshet i byggbranschen. När han och ett gäng kollegor blev uppsagda från ett tidigare projekt, tog han initiativet att försöka hitta nya möjligheter för hela teamet. Tillsammans med en annan kollega började han ringa runt till olika firmor för att hjälpa alla i gruppen att hitta ett nytt jobb.

Ett av samtalen ledde till Roger Persson, vd på AF Bygg Syd.
– Jag ringde till Roger och tyckte att han verkade trevlig, så jag sökte faktiskt jobbet själv – och tog med mig två kollegor till. Vi träffades första dagen på semestern och skrev på alla papper, sen började vi i september 2013.

Han fortsatte arbeta som armerare och betongarbetare i nästan nio år, men efter en tid kände han att det var dags för en förändring. Det var då han bestämde sig för att ta steget och bli arbetsledare, ett beslut som inte var helt enkelt.
– Svårast var nog att gå från att vara kollega till att bli chef. Jag visste inte hur de andra i teamet skulle reagera, men det har gått över förväntan, säger han och tillägger att det inte handlade om att få en ny titel, utan om att utmana sig själv.

Caption

Lyhörd ledarstil och nära samarbeten

Att leda andra har visat sig passa honom bra, inte minst för att han har en djup förståelse för byggarbetarnas vardag och utmaningar. Det är erfarenheterna från tiden som “betongare” och “armerare” som format hans ledarstil: lyhörd och lösningsfokuserad.
– Det är viktigt att lyssna på alla i teamet. Många har jobbat länge och sitter på stor kunskap. Man måste jobba tillsammans, annars kommer man ingenstans.

Mikael beskriver också ett nära samarbete med platschefer och underentreprenörer som en nyckel för att hantera de dagliga utmaningarna.
– Ibland känns det som att vi är mer hobbypsykologer än arbetsledare, säger han och skrattar. Det sociala samspelet är en stor del av arbetet, speciellt när man umgås så tätt från söndag till torsdag varje vecka. Att hitta balansen är en del av jobbet, även om det inte alltid är så lätt.  

För det är speciellt att arbeta borta från hemmet större delen av veckan. Mikael och hans kollegor bor ofta tillsammans på enkla, tillfälliga boenden nära arbetsplatserna. Just nu delar han ett hus med tre andra kollegor. De har varsitt rum och delar på ett gemensamt kök och vardagsrum. På kvällarna, efter en lång arbetsdag, är det ofta en stillsam stämning. Man drar sig tillbaka till sina rum för att läsa en bok, prata med familjen eller bara koppla av.
– Det är viktigt att vi hittar på något ibland, annars blir det lätt att man fastnar i bara arbetsrelaterat snack, berättar Mikael. 

Skapar en arbetsmiljö där alla blir sedda
Arbetsmiljön ute på byggplatsen kan vara utmanande. Vädret är en ständig faktor att räkna med, och oavsett om det är stekande sol eller isande vindar måste arbetet fortgå. Men det är inte bara vädret som ställer krav – långa dagar och de ibland trånga förhållandena på byggplatserna gör att man måste vara noga med kommunikationen. Att samordna alla yrkesgrupper och säkerställa att de kan jobba sida vid sida utan att störa varandra kräver både planering och flexibilitet.

För Mikael handlar det om att skapa en arbetsmiljö där alla känner sig sedda och respekterade. – Jag försöker vara rättvis och lugn. Vi jobbar ju tillsammans, inte mot varandra, säger han. 

Mikael trivs med arbetsgemenskapen och den tydliga känslan av att alla drar åt samma håll.
– Vi är ju som ett litet team som lever och jobbar ihop flera dagar i veckan. Då är det viktigt att man kan stötta varandra och inte bara tänka på sitt, förklarar han.
Och när det väl är dags att knyta ihop säcken på torsdagskvällen ser han fram emot att få vända hemåt. 

Caption

Hemma i Mölnlycke väntar inte bara skivsamlingen, utan även lugnet han ibland saknar under arbetsveckan. De där små stunderna som betyder mest. Att göra med saker i sin egen takt, greja i förrådet eller bara slappa i soffan framför en tv-serie. 
– Det är de små stunderna som betyder mest, säger Mikael och förklarar att det är just kontrasten mellan att leda teamet på plats och lugnet hemma som får honom att uppskatta båda delarna. För honom är det balansen mellan att leda projekt på dagarna och att varva ner på helgerna som gör att han alltid känner sig redo för ännu en söndag. När det är dags att sätta sig bakom ratten igen.