- Vi tror att vi har oändliga mängder sten som vi kan använda, men så visar det sig att det inte stämmer. Vi har redan använt för mycket, säger Magnus Stedenfeldt, en av hjärnorna bakom Rimol Miljøpark, eller "deponivärldens iPhone", som han ofta kallar den. Konceptet som låter oss göra om avfall till en resurs och deponier till materialbanker.
Vi står vid foten av ett område som är till förväxling likt sanddynerna på Las Dunas på Gran Canaria, men som i verkligheten finns på Tiller i Trondheim. På den första miljöparken som etablerades av AF, ligger tusentals ton med sand redo att blandas in i framtidens byggmaterial.
- Då vi fick tummen upp att köpa det här området, var det en gigantisk soptipp med en massa föroreningar. Vi hade faktiskt inte pejl på vad vi skulle använda det till, ler han.
I dag har två nya anläggningar kommit till, och Miljøpark-gänget har arbetat upp lång erfarenhet av att rena och problemmassor. Hela 80 procent av de förorenade massorna som tas in i anlggningen har fått nytt liv i form av bland annat sand, och de första metrarna med miljövänlig asfalt med inslag av återvunna produkter lades i Trondheim för ett par år sedan. Nu ska problemmassorna användas för att göra värdens mest använda material bättre för miljön.