Hopp til hovedinnhold

Glasiären, Göteborg

AF Gruppen har utvecklat och byggt kontorshuset Glasiären i Kvillebäcken, Göteborg.

Projektstatus

   Mar 2013
   Dec 2014

   Om projektet

   Glasiären är en ny kontorsbyggnad i Kvillebäcken och rymmer parkering i källarplan, butiker/gym i två plan samt kontorsytor i tre plan. Unikt med byggnaden är att fasaden helt är av glas, istället för vanlig solavskärmning. De styrs på elektronisk väg och ändrar färg för att reglera sol- och värmeinsläpp.

   • 310

    Projektstorlek i milj SEK

   • 18 500

    kvadratmeter totalt

   • Econtrol

    Glasiären är den första byggnaden i Norden som använder sig av solavskärmningsmetoden Econtrol.

   • Namnet

    Namnet "Glasiären" kommer ifrån att byggnaden med sina glasfasader skall fungera som en barriär mellan bostadskvarter och spårväg.

   AF Gruppen

   Gamla Tuvevägen 2, Göteborg

   Ett modernt samverkanshus

   Bland de offentliga tjänsterna i byggnaden finns bland annat arbetsförmedling, socialkontor och medicinmottagning. Mixen av olika verksamheter gör Glasiären till ett E för området runt Kvillebäcken på Hisingen. De senaste åren har det byggts flera tusen nya bostäder i området och planering för vidare utveckling av intilliggande områden pågår. Ett viktigt syfte till att utveckla området är att arbeta bort det dåliga rykte som stadsdelen haft, med skumma kvarter och hög kriminalitet. Glasiären är en viktig del i att området nu blir levande och tillgängligt för invånarna, både som arbetsplats och för aktiviteter på fritiden.

    

   Projektinfo

   Projekttyp: Företagsbyggnader
   Affärsenhet: AF Projektutveckling AB
   Arkitekt: What! Arkitektur
   Kund: AF Fastighet 1380
   Entreprenadform: Samverkansentreprenad