Oslo kommun bygger ut sin vattentillförsel och distributionsnätverket. Projektet genomförs i ett fullt integrerat joint venture-bolag bestående av AF Gruppen och Ghella.

Vattendistributionsnätet mellan Huseby, Oset och Stubberud i Oslo ska byggas i tunnel med flera kopplingspunkter till befintliga vattenledningar längs sträckningen. Totalt byggs ca. 11 km tunnel med fullortsborrmaskin (TBM) och 7 km tunnel med borrning och sprängning, samt vattenbassänger och pumpstation.

Arbetet påbörjas i april 2022 och planeras vara färdigställt i november 2027.

Kontraktet är värt ca. 8 750 MNOK, ex. moms och blir det största kontraktet i AF Gruppens historia. AF Gruppens andel är 60 procent.

- Vi är mycket nöjda med att ha blivit tilldelade uppdraget att bygga detta stora och komplicerade projekt tillsammans med Ghella. Vi ser fram emot ett gott samarbete med Oslo kommun och att skapa en trygg och säker vattenförsörjning för invånarna i Oslo. AF och Ghella har samarbetat tidigare på Follobanen och båda parter har god och lång erfarenhet av tunnelprojekt, säger Amund Tøftum, koncernchef i AF Gruppen.