Hopp til hovedinnhold
Anläggning, AF Gruppen

Alle man till skärmarna!

Smittsäkra möten svetsar samman

09.30, direkt efter rasten, är det dags. Vd Peter Ek och närmare 90 yrkesarbetare och tjänstemän kopplar upp sig i Teams-appen, som alla har i sina mobiler.

På 30 minuter berättar Peter bland annat om hur det går för bolaget, vilka affärer som vunnits och vilka medarbetare som börjat och slutat.

- Det känns personligt och är bättre än att läsa ett mejl, säger Linus Lindvall, som är anläggare och just nu bygger Dollar Stores nya centrallager i Örebro.

Kanonadens medarbetarundersökningar har visat att medarbetarna vill ha information, inte bara om sitt eget projekt utom om helheten. Man vill känna sig informerad och inkluderad.

- Vi bestämde när vi körde igång Kanonaden Mälardalen 2017 att vi skulle bygga bolaget på engagemang och delaktighet. Alla som är med på resan ska veta vart bolaget är på väg, säger Peter Ek. Vi är ett team hela bolaget, oavsett roll!

Tips för digitala möten

När corona satte käppar i hjulet för de fysiska personalträffarna bestämde man sig för att köra Teams-möten var sjätte vecka. Efter ett första testmöte fick alla medarbetare chansen att tycka till.

Här är deras tips för bra digitala möten:

  • Stäng av deltagarnas kameror och mickar
  • Visa ingen PowerPoint-presentation (den skickas ut i efterhand)
  • Titta in i kameran, Peter 😊

Peter och hans ledningsgrupp har också kommit fram till att flera av dem ska dela på utrymmet framför kameran för att variera innehållet och skapa en ännu mer personlig upplevelse.

I slutet av de digitala mötena finns tid för frågor. Den som vill kan ringa eller skriva till Peter efter mötet.

- Det är alltid bra med information, säger anläggaren Linus Lindvall. Jag jobbar i Örebro, och kommer kanske aldrig till projekten på andra orter, men vill ändå veta vad som händer och hur det går.

Mix av personliga och digitala möten

- En annan fördel med mötena är att vi sparar en massa tid, säger Linus. I stället för att åka iväg har vi mötena här, direkt i telefonen. Jag tycker att vi ska fortsätta så här även efter coronapandemin.

Peter Ek håller med om att de digitala mötena har ett stort värde för att förmedla information och hålla dialogen levande mellan personalträffarna.

- Men inget slår fysiska möten, att se människor i ögonen, det är superviktigt. Vi svetsas samman, bibehåller engagemanget och jobbar med utveckling för att öka skärpan.

Fler av förslagen till förbättringar av de digitala mötena är just på temat gemenskap och sammanhållning:

”Nyanställda kan få säga hej med videon på, så man får ett ansikte på våra nya kollegor.”

”Blev nyfiken på hur det skulle vara om 50 personer slog på micken och sa hejdå samtidigt. Kanske nästa gång :)”

Ja, vi får se vad som händer på nästa möte i Kanonaden Mälardalen, strax före jul.

Läs mer om corona

Här hittar du information om covid-19 för dig som arbetar i eller samarbetar med  AF Gruppen.