Hopp til hovedinnhold
Malin Guldkrans platschef på AF-bolaget Kanonaden Entreprenad Mälardalen
AF Gruppen

Tjugo år av kämpaglöd gav nominering

Vad betyder det för dig att ha blivit nominerad till Årets byggkvinna?
Överraskande och kul efter 20 år i branschen!
 
Vad tror du har bidragit till nomineringen?
– Min outtröttliga kämpaglöd för allas lika värde – oavsett titel, ålder eller kön. Sedan jag började i byggbranschen har vi kommit väldigt långt på vägen mot ett mer jämställt klimat, ändå det finns mycket kvar att göra. Numera bemöts jag av oftast med respekt tack vare min långa erfarenhet och tyngden i min roll. Men unga, nya kvinnor i branschen har det fortfarande tufft. Som kvinna börjar du på tio minus, medan en man börjar på noll. Du måste hela tiden bevisa att du vet vad du pratar om, säger Malin.
 
Vad uppskattar du mest med din roll som platschef?
Att uppleva hur gruppen formas likt en familj under de år man arbetar intensivt tillsammans i längre projekt. Att ena den egna personalen och inhyrd arbetskraft, nyexaminerade och rutinerade. Liksom att se nya killar och tjejer ta för sig allt mera. Det är givande, berättar hon.
 
Malin uppskattar även variationen mellan ute och inne.
– Jag är ofta ute på byggarbetsplatserna för att se hur det går, upptäcka svårigheter och möjligheter, och ibland kläcka en och annan galen idé. ”Nu har du den där blicken igen Malin” får jag höra ibland. Man måste våga testa nytt!
 
Vilka är dina tre bästa egenskaper som chef?
Att jag ser alla, är tydlig och omtänksam. Uppfyller man mina grundkrav är det lätt att ha mig som platschef.

 

Rita, drömma, bygga

Numera är Malin även involverad i projekteringen i sina projekt och har varit med hela vägen i arbetet kring nya Kvarngärdesskolan i Uppsala. Skolan byggs med trästomme och med certifieringen Miljöbyggnad Silver.
 
– Just nu pålar vi sista huset och i mitten av maj ska alla hus vara grundlagda. Det är en superhäftig känsla att skapa saker, att se det vi ritat och drömt om växa fram. Just skolor är min specialitet eftersom jag jobbat med drift av skolbyggnader och vet vad som krävs för att de ska kunna skötas på ett hållbart sätt.
 
Höstterminen 2025 öppnar nya Kvarngärdesskolan portarna för 990 elever. Dagen för slutinspektion ska Malin vara uppe i ottan för att gå runt själv, fotografera och njuta av resultatet!

 

Final Årets byggkvinna 2023

Juryn har nu valt ut tre finalister: Beatrice Andersson, grävmaskinist på JB Villan, Rebecka Romin, entreprenadingenjör på Peab och Mariam Mohammedamin, arbetsledare på Tommy Byggare. Omröstningen avslutas den 3 april och den10 maj får vi veta vem som tar hem titeln.

Här kan du läsa mer om Årets byggkvinna 2023