Hopp til hovedinnhold
AF Gruppen

Hjärtstopp på jobbet! Är du beredd?

Övning ger färdighet. Det vet snickaren Aleksander Jonsson, som bytt sin röda lärlingshjälm mot den gula hjälmen för bara några månader sedan. Nu ingår han i arbetslaget som bygger Albinsro förskola i Halmstad.

Han har fått hålla tyst ett bra tag för att inte avslöja vad som ska ske på arbetsplatsen denna dag när AF Bygg Syd ska genomföra en beredskapsövning för att öva direkt livräddande insatser och säkerställa att larmkedjorna fungerar.

Aleksander har tilldelats rollen som kollegan som drabbas av hjärtstillestånd. Ett spänt lugn råder när han hittas av arbetskamraterna. De kollar första att arbetsplatsen är säker. Några kontrollerar andning och medvetande. Startar HLR, hjärt- och lungräddning. Någon ringer 112, där Maria Edlund svarar. Till vardags är hon ekonomiassistent på AF Bygg Syds kontor, men idag är hon den trygga och stabila supporten som instruerar livräddarna på plats.

Efteråt säger en av killarna: ”Det blev lite nervöst, för hon pratade som en riktig larmoperatör!”

Glömde larma platsledningen

Aleksander har vid det här laget ersatts av en HLR-docka, som arbetskamraterna gör kompressioner och mun-mot-mun-metoden på. Nu hämtas hjärtstartaren, som måste användas inom fem minuter för att rädda liv vid hjärtstopp. I övningen är hjärtstartaren ersatt av en attrapp.

Några i arbetslaget har mött upp ambulansen och visar ambulansmannen Robert Falk till den sjuke. Även Robert, snickare och hemvärnsman, spelar sin roll med bravur. (Missa inte Roberts Staying Alive-tips längst ner på sidan!)

När ambulanspersonalen tagit över samlas alla på den förutbestämda återsamlingsplatsen. Det är då de inser att de glömt att larma platsledningen! Ändå har man skojat om att ta rygg på arbetsledare Markus om något skulle hända.

- Platsledningen måste involveras för att kunna fixa saker runtomkring, som att ta fram information om den skadade till sjukvården, se till att någon följer med i ambulansen och larma nästa nivå för att få igång larmkedjan, förklarar Eva Johansson, övningsledare och HMS-chef i AF Gruppen Sverige.

Färdigt scenario för projekten

Eva har tagit fram dagens övningskoncept för att göra det lättare för AF-bolagen att faktiskt genomföra årliga beredskapsövningar. På plats som observatörer finns Malena Patsonen, AF Bygg Syd, Peter Vongheer, HMB och Johan Edborg, Kanonaden – HMS-chefer i sina respektive bolag.

Övning ger som sagt färdighet. Gänget får en chans till att göra rätt hela vägen när arbetsledare Markus Jonstad segnar ner en stund senare. Nu är läget riktigt kritiskt och krisgruppen behöver förbereda för ett värstascenario.

En annan arbetsledare varskos, han ringer sin avdelningschef, som i sin tur kontaktar vd för AF Bygg Syd. Larmkedjan är igång. Även andra linjens beredskap på AF i Norge får ett samtal.

Trots att det bara är en övning jobbar krisgruppen på systematiskt och i snabbt tempo. Den drabbades personuppgifter tas fram. Avdelningschefen skickas ut till projektet för att stötta och följa upp hur alla mår. Närmaste anhörig kontaktas.

Malena Patsonen skickar ut ett internt meddelande: ”Idag 10.15 skedde det ett tillbud på Albinsro då vår arbetsledare Markus Jonstad drabbats av hjärtstillestånd och först till sjukhus. Anhörig är underrättad. Avdelningschef Jonas Persson är på plats och krisledningen är aktiverad. Mer information kommer inom kort.”

Krisgruppen på AF Bygg Syd-kontoret enas om att vd Roger Persson ska hantera eventuella externa förfrågningar.

Utvecklingsidéer för bättre beredskap

Det har varit en pulshöjande förmiddag för samtliga inblandade, som beskriver övningen som nyttig, lärorik och ögonöppnande.

Flera förbättringsidéer har sett dagens ljus till exempel:

  • Beredskapsstationerna ute på bygget ska kompletteras med mer information, till exempel APD-plan, projektets adress och larmlista
  • HLR-kunskaperna ska uppdateras
  • En rutin för enklare repetition av kunskaperna i HLR och första hjälpen ska tas fram och implementeras
  • Krisplanen ska inkluderas i arbetsmiljöpärmen på bygget så att projektet ser hela larmkedjan

- Och jag fick mig en tankeställare kring hur vi hanterar anhöriglistor, säger arbetsledaren och biträdande projektledaren Markus Jonstad. Min tidigare flickvän stod angiven på vår lista …

Övning minst en gång per år

Övningsledare Eva Johansson är nöjd, både med utfallet av övningen och med alla förbättringsförslag.

- Helst vill jag såklart att alla våra bolag genomför flera övningar per år, men en realistisk målbild för övningar av denna dignitet är kanske en gång per år, säger Eva. Hon kommer nu att sprida konceptet till samtliga bolag och stötta i förberedelser och genomförande.

Så småningom ska fler övningsupplägg tas fram. Uppläggen kommer designas tillsammans med bolagen för att övningarna ska kännas relevanta och addera största möjliga värde i HMS-arbetet.