Hopp til hovedinnhold
AF Gruppen

AF utvecklar attraktiv destination i Norrtälje

Vann projektet i markanvisningstävling

AF Gruppen och Prevelop har utsetts till vinnare av markanvisningstävlingen i Norrtälje Hamn och ska nu utveckla för tre havsnära kvarter i förlängningen av den populära hamnpromenaden.

Här ska vi skapa en hamnidyll med bostäder, butiker, bad- och båtliv och stadens nya landmärke: ett spektakulärt hotell vid hamninloppet, som kommer synas långt ut i Norrtäljeviken som en lysande lanterna.

Vi planerar för miljö- och resurssmarta kvarter som i huvudsak byggs av klimatsmart trä. Gestaltningen är inspirerad av det gamla fiskelägets bodar, stadens småskaliga träbebyggelse och den tidigare kurorten.

Certifieras med Miljöbyggnad guld

Projektet blir Norrtälje kommuns största fastighetsaffär någonsin. Det omfattar ca 21 000 kvm ljus BTA samt en tillkommande byggrätt på Hamnpiren om ca 900 m2 för verksamhetslokaler som ska upplåtas med nyttjanderätt.

Norrtälje kommun önskar en levande och hållbar stadsdel som byggs och drivs klimatsmart, välkomnar både stora och små med en mångfald av mötesplatser och aktiviteter, och erbjuder ett landmärke som lockar både Norrtäljebor och mer långväga besökare.

- Det anbud vi fått av AF och Prevelop ger Norrtälje en trovärdig och attraktiv helhetslösning för kvarteren runt Hamnplan. Projektet är genomtänkt och robust med hög kvalitet och ambition inom gestaltning, hållbarhet och programinnehåll. Kvarteren kommer tillsammans att bidra starkt till Norrtälje som destination och till ett attraktivt stadsliv i Norrtälje Hamn. Vi har haft en mycket engagerad och konstruktiv samverkan med aktörerna under hela processen, säger Carolina Sahlén, projektledare för hållbar stadsutveckling i Norrtälje kommun. 

Nu vidtar fortsatt nära samarbete mellan alla parter i arbetet med detaljplan och projektering. Vi hoppas ses där 2027/28!