Hopp til hovedinnhold
Mektagonen AF Bygg Göteborg
Bygg

En utmaning utöver det vanliga

Barnvagnar och byggkranar samsas på komplext bygge

AF Bygg Göteborg bygger just nu ut 60-talsfastigheten Mektagonen i södra Göteborg. Den nya kommersiella fastigheten blir logistikjätten DB Schenkers nya svenska huvudkontor med 500 kontorsarbetsplatser i miljöklassade lokaler.

Byggherre: Alectra 
Byggstart: September 2017 
Ferdigställande: Q2 2020 
Kontraktsumma: 410 MSEK 

Kvaliteten på AF Bygg Göteborgs bygglogistik ligger inte långt efter den nya hyresgästens expertis. Det som karaktäriserar projekt Mektagonen är en ovanligt hög komplexitet, och prio ett är säkerheten för 147 medarbetare och tusentals göteborgare. Tala om utmaning när bygge och vardagsliv ska samsas på samma lilla yta.

Hör här: En livsmedelsbutik ligger insprängd mitt i arbetsplatsen. Den öppnade för allmänheten i nyrenoverade lokaler före jul och besöks av upp till 6000 kunder dagligen. I direkt anslutning till butiken pågår tunga betongarbeten för att färdigställa ett stort underjordiskt garagedäck. Ovanpå butiken pågår byggnationen av mellanväggar och installationer för det nya kontoret. Till detta kommer in- och uttransporter i nära anslutning till butiken.

Planerar med stor fantasi

Alla leveranser har planerats minutiöst. Byggmaterialet måste komma ”just in time” och lyftas direkt in i huset eftersom det inte finns plats att lagra större mängder av material. På Mölndalsvägen utanför passerar en strid ström av bilar, cyklar, spårvagnar och gående.

– Vi har gjort en stor beredning och analyserat vad som kan hända och hur vi kan förebygga det, hur tredje man ska skyddas och hur tillgängligheten ska säkerställas. Sådana konsekvensanalyser kräver stor fantasi, säger Adam Adielsson, avdelningschef på AF Bygg Göteborg och ständigt närvarande på  byggarbetsplatsen. Han och kollegorna hyar till och med fått lära sig vad som är viktigt för att driva en framgångsrik livsmedelsbutik.

– Vi måste förstå vilka parametrar som styr de verksamheter som berörs av vårt projekt. Ta det här med butikens tidiga leveranser av bröd och frukt. Att de fungerar är en deal-breaker för god omsättning och återkommande kunder.

Klar kommunikation

Som mest har 147 yrkesarbetare och tjänstemän jobbat i projektet. Alla är och har därför stort fokus på arbetsmiljö och säkerhet. Men det tog en stund att få styrning och struktur på plats. Adam Adielsson ser god kommunikation som nyckeln.

– Jag har jobbat stenhårt med tydlig kommunikation, rutiner för möten och eget ansvar. Upplever man att något är diffust eller konstigt ska man ifrågasätta. Man måste känna att vi som byggare är ytterst ansvariga. Vi måste äga processen, det är jätteviktigt. Den största behållningen rent personligt är att se att det skett en förändring i hur kollegorna hanterar kommunikation och planering.

 Det händer att man i byggbranschen får höra att det varken finns tid, pengar
eller praktiska möjligheter att lägga fokus på att skapa säkra byggarbetsplatser. Då protesterar Adam.

– Hos oss på AF är arbetsmiljön prio ett, framdriften kommer i andra hand. Men egentligen går de hand i hand! Jag är övertygad om att det handlar om god planering, tydlig kommunikation och systematisk uppföljning. Då får vi tryggare arbetsplatser och en effektiv framdrift.