Hopp til hovedinnhold
Bygg

Ledare med blick för människor

- Jag kan aldrig förverkliga min vision för projektet utan övriga i arbetslaget, säger Therese Karlsson, projektchef på AF Bygg Göteborg.

- Vi ska bygga upp ett hus tillsammans, och för mig är det viktigt att alla känner delaktighet och tycker om att gå till jobbet. Jag vill att alla ska känna samma engagemang som jag.

Engagemang – ett sätt att vara som smittar av sig. Therese frågar mycket och stämmer av, är delaktig och skapar delaktighet.

- I början av ett projekt gör jag, platschefen och arbetsledarna oftare saker tillsammans så att jag får visa hur jag vill ha det. Jag ser också hur de vill ha det och kan skapa ett klimat som funkar.

Anpassar till projekt och person

Varje projekt har sina unika utmaningar. Det gäller att personanpassa och projektanpassa ledarskapet, alltefter projektets behov och övriga ledares styrkor och personligheter.

- Det är så kul att jobba med olika personligheter, men också en utmaning, säger Therese. När man kommer ut som ung nyutbildad gäller det att vara ödmjuk inför att människor är olika, och framför allt inte tro att man kan deras jobb.

Therese Karlssons erfarenheter från tidigare arbetsplatser har övertygat henne om att bästa sättet att leda är en mix av tydlighet och frihet. Hon har själv upplevt både toppstyrning och helt fria tyglar. Men på AF kombineras överenskomna arbetssätt, eget ansvar och stor frihet.

- Jag försöker se till att man får styra arbetet själv inom sitt område. Det här är ditt! Det är så man lär sig, inte om någon annan har bestämt och det sedan går fel.

Fri att styra efter eget huvud

Therese upplever att hon själv ges samma frihet under ansvar:

- Min avdelningschef Marcus litar på mig, jag får planera och styra projekten på det sättet som fungerar för mig.

Hon pekar på huskropparna bakom sig. Therese Karlsson och hennes erfarna platschef Mikael Steen har valt att bygga upp bara halva hus B för att tidigt kunna släppa in fönstermontage, spackling och snickeri, samtidigt som huskropp A kan monteras. Därmed vinner projektet tid.

För att hitta den bästa vägen framåt behövs en gemensam tolkning av uppdraget och en gemensam målbild.

- Jag tycker att man ska sitta ner och prata om saker och komma överens innan man gör det. Exempel på det är startmötena med respektive underentreprenör, då jag för samman den som skrivit kontraktet med dem som är ute på arbetsplatsen för att enas om vad som ska göras och hur.

Lyhörd för utveckling

Therese Karlsson tror att medarbetarna upplever henne som lättsam och engagerad, och att hon vet vad hon vill. Bilden bekräftas av Mikael Steen.

- Hon är glad och lättsam. Väldigt engagerad. Driver på positivt. Inte rädd för att ta i och lösa saker.

- Hur hon kan utvecklas som ledare? Kanske släppa mer och känna att hon inte behöver vara med överallt. Men det kommer med tiden, vi lär oss av varandra, säger Mikael, som började som snickarlärling i början på 80-talet och nu är platschef.

Att delegera mer genom att vara tydlig med sina förväntningar är något som Therese har fokus på just nu, inspirerad av AF Gruppens ledarutbildningar.

Mer beröm (men också tjat)

- Ett annat förbättringsområde är positiv feedback, det är vi dåliga på i byggbranschen. Ofta tänker jag att någon har gjort ett bra jobb, men jag säger det inte. Det vill jag bli bättre på.

Men ska man vara riktigt ärlig finns det lägen när tjat är det som biter. Påminnelser om att skyddsglasögon, handskar och hjälm alltid ska användas på AF:s byggarbetsplatser, även när det är varmt och man själv aldrig har fått något i ögat.

- Det farligaste är när folk tycker att arbetsmoment är ofarliga, säger Therese. Men generellt har vi en öppen dialog om risker och säkerhet och en bra säkerhetskultur.

 

Om Therese Karlsson, projektechef AF Bygg Göteborg

Projekt i höst: Boihop i Högsbo (nybyggnation) och Donnergymnasiet på Eriksberg (ombyggnation).

Tänkte bli fastighetsmäklare men blev byggingenjör. Tidigare arbetsledare och produktionschef på Skanska och projektledare på Kynningsrud.